Vynikající gastronomie

Španělská kuchyně je především multikulturní. Zahrnuje vlivy židovské, ale i chutě nového světa z koloniálních dob Ameriky. V jižních částech Španělska je patrný vliv maurské a africké kuchyně, na severu a východě gastronomie francouzské a italské.

Španělé jsou národem gurmánů, velmi rádi jí a chodí do restaurací.

Jakožto opravdoví jižané si Španělé libují v olivovém oleji, který je jejich tekutým zlatem. Používají ho při přípravě většiny pokrmů. Mezi nejvyužívanější suroviny patří rajčata a papriky, česnek, cibule a velmi oblíbené olivy. Dále mezi základními potravinami nalezneme různé druhy masa, ryby, ovoce, rýži, brambory, fazole a křupavé bílé pečivo. Zapomenout nesmíme ani na mořské plody a pokrmy z nich, jež jsou v přímořských městech velmi žádané. Hlavní chody jsou zakončeny dezertními sýry, sušenými šunkami či sladkými zákusky, k nimž je třeba podotknout, že jsou díky medu lahodně sladké.

CO NAJDETE NA PROSTŘENÉM ŠPANĚLSKÉM STOLE?

  • Bacalao - sušená solená treska
  • Flan - koláč z křehkého nekvašeného těsta s pudinkem
  • Gazpacho - studená, hustá polévka z rajčat, papriky, cibule, česneku, strouhanky, oleje a citronu
  • Jamón serrano - sušená šunka z kýty ovoněná mořskou solí, sušená v horách
  • Paella - pánev kuřecího masa nebo mořských plodů se zeleninou a rýží
  • Tapas - malé pikantní jednohubky s olivami, sušeným masem, sýrem, cizrnou a špenátem nebo ančovičkami
  • Tortilla - omeleta z vajec, brambor a cibule
  • Turron - mandlová nebo oříšková pasta s medem a skořicí

Kdo si dokáže představit kvalitní jídlo bez kvalitního pití? Velmi oblíbeným španělským nápojem je samozřejmě víno. V oblasti Rioja se nacházejí dokonce jedny z nejstarších vinic Evropy.

Před jídlem se podává aperitiv zvaný Fino, což je suché a velmi lehké sherry. Jedno z nejlepších vín je červené víno Rioja a oblibě se těší také šumivá Cava. Pro nás nejznámější je určitě nápoj Sangria, směs ovoce zalitá sladkým červeným vínem s trochou likéru, dolitá ovocnou šťávou nebo šumivým vínem, podávaná s ledem. K dalším z nápojů patří Grenadina, nápoj z granátových jablek sytě rudé barvy, podávaný ve vysokých sklenicích, dolévaný ledovou vodou.

Ochutnejte španělskou kuchyni – mořským plodům, dezertním sýrům, paelle, tortillám a dalším místním pokrmům rychle přijdete na chuť.

picture