Gastronomie

Španělská kuchyně je především multikulturní. Zahrnuje vlivy židovské, ale i chutí nového světa z koloniálních dob Ameriky. V jižních částech Španělska je patrný vliv maurske a africké kuchyně, na severu a východě gastronomie francouzské a italské.

Španělé jsou národem gurmánů, velmi rádi jí a chodí do restaurací.

Jakožto opravdový jižané si Španělé libují v olivovém oleji, který je jejich tekutým zlatem. Používají ho při přípravě většiny pokrmů. Mezi nejvyužívanější suroviny patří rajčata a papriky, česnek, cibule a Španěly velmi oblíbené olivy. Dále mezi základními potravinami nalezneme různé druhy masa, ryby, ovoce, rýži, brambory, fazole a křupavé bílé pečivo. Zapomenout nesmíme ani na mořské plody a pokrmy z nich, jež jsou v přímořských městech velmi žádané. Hlavní pokrmy jsou zakončeny dezertními sýry, sušenými šunkami či sladkými zákusky, k nimž je třeba podotknout, že jsou díky medu lahodně sladké.

Co najdete na prostřeném španělském stole?

Bacalao - sušená solená treska

Flan -  koláč z křehkého nekvašeného těsta s pudinkem

Gazpacho - studená, hustá polévka z rajčat, papriky, cibule, česneku, strouhanky, oleje a citronu

Jamón serrano - sušená šunka z kýty ovoněná mořskou solí, sušená v horách

Paella - pánev kuřecího masa nebo mořských plodů se zeleninou a rýží

Tapas - malé pikantní jednohubky s olivami, sušeným masem, sýrem, cizrnou a špenátem nebo ančovičkami

Tortilla -  omeleta z vajec, brambor a cibule

Turron - mandlová nebo oříšková pasta s medem a skořicí

Kdo si dokáže představit kvalitní jídlo bez kvalitního pití? Velmi oblíbeným španělským nápojem je samozřejmě víno. V oblasti Riojy se nacházejí dokonce jedny z nejstarších vinic Evropy.

Před jídlem se podává aperitiv zvaný Fino, což je suché a velmi lehké sherry. Jedno z nejlepších vín je červené víno Rioja a oblibě se těší také šumivá Cava. Pro nás nejznámější je určitě nápoj Sangria, směs ovoce zalitá sladkým červeným vínem s trochou likéru dolitá ovocnou šťávou, nebo šumivím vínem, podávaná s ledem.  K dalším z nápojů patří Grenadina, nápoj z granátových jablek sytě rudé barvy podávaný ve vysokých sklenicích, dolévaný ledovou vodou.