Uvařte si pravou španělskou paellu!


Španělsko je doslova rájem pro gurmány. Tato země nabízí nepřeberné množství vůní, chutí a hlavně čerstvých surovin. Mezi typickou pochoutku patří paella. Jedná se o jednoduché, ale přitom chuťově pestrou kombinaci mořských plodů (případně kuřecího masa) se zeleninou a rýží. Zkuste si tento národní pokrm uvařit s naším receptem doma. Abyste navodili tu pravou španělskou atmosféru, doporučujeme podávat se sklenkou Cavy.

 

Co budete potřebovat:

  • 8 tygřích krevet
  • 8 krevet střední velikosti
  • 350 g kalamárů (nebo kuřecího masa)
  • 3 větší rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 750 g rýže
  • 1,5 l rybího nebo zeleninového vývaru a 250 ml zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • špetka šafránu
  • sůl, pepř
  • 250 g slávek
  • 250 ml zeleninového vývaru na slávky

Jak na to

V pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli, česnek a papriku. Pak přidáme mořské plody (kalamáry je nejlepší krájet na plátky, vytvoří se tak kolečka) a orestujeme – stačí tři čtyři minuty. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme ke směsi. Nakonec přisypeme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme rybím (zeleninovým) vývarem nebo vodou a vínem. Vaříme nejprve zprudka asi deset minut, pak přidáme špetku šafránu (rýži obarví dožluta), plamen stáhneme a necháme dusit dalších asi patnáct minut, dokud není rýže měkká a všechna tekutina se neodpaří. Nemícháme. Můžeme dochutit solí či pepřem. Slávky povaříme ve zbylých 250 ml zeleninového vývaru (vařením by se měly otevřít – ty, které zůstanou zavřené, je potřeba vyhodit) a paellu jimi dozdobíme.

 

Buen gusto!