Jak chutná pravá Sangria? Jako náš bramborový salát!


Nevěříte? Sangria je jako bramborový salát. Vážně. Pokaždé jiná, protože každá rodina má vlastní recept. Na rozdíl od pochoutky z brambor, kterou si většina z nás dopřává jen na Vánoce, Sangria se ve Španělsku pije pořád. Ráno, odpoledne, večer. Pravidelné konzumaci lahodného drinku nemalou měrou napomáhá fakt, že španělští řidiči mají za volantem povoleno 0,5 promile. Proto se nebojí posilnit třeba hned ke snídani…

Z čeho že se tento životabudič vlastně míchá? Základem je dobré víno, led, kousky ovoce a někdy i máta nebo trocha skořice. Míchat, ale netřepat. Tohle není Martini. Podle chuti se přidává třtinový cukr, soda a někdy i něco ostřejšího. Pak už jenom stačí udržovat plnou sklenku a naladit se na jižanskou vlnu pohody.

 

Jaké víno? No přece to španělské!

Španělsko vždy disponovalo perfektními podmínkami pro pěstování kvalitního vína. Nicméně až do třetí čtvrtiny 20. století  zde nad kvalitou převažovala spíše kvantita. Vše se změnilo vstupem Španělska do Evropské unie, kdy evropské peníze přinesly do vinařského odvětví tolik potřebné know-how a moderní technologie. Od té doby se začala tamní vína svou kvalitou přirovnávat k těm italským nebo francouzským. Nám tak důvěrně známé rozdělení vín, na vína stolní, zemská, jakostní a jakostní s přívlastkem by jste tu ale hledali marně. Není tu třeba, protože prakticky všechna vína dosahují vysoké cukernatosti, a proto ve Španělsku i za velmi nízkou cenu dostanete do ruky kvalitní víno.